Skodder til vinduer

Skodder til vinduerne har ikke været almindeligt i Danmark i mange år. Vinduerne er blevet så gode, at det ikke rigtig har været nødvendigt at beskytte dem mod vind og vejr. Til gengæld har et andet problem meldt sig. Moderne vinduer er så godt isolerede, og moderne huse har så mange af dem, at husene kan blive meget varme.

I moderne energivenlige huse er skodder derfor ved at få et comeback. Skodderne gør, at man kan have kæmpe vinduesarealer, der lukker masser af lys ind om vinteren, mens man om sommeren kan lukke af for den værste sol, så huset ikke bliver for varmt.

Det kan også være, at du har et ældre hus eller et hus i ældre stil, og bare synes skodder ser hyggelige ud, og gode gammeldags træskodder ser da også meget hyggelige ud, og er lige så praktiske til at holde solen ude som de altid har været.

solafskærmning med skodder

Moderne skodder behøver dog ikke ligne disse gamle klassikere. Materialer som aluminium og plastik har gjort deres indtog, og den manuelle åbning og lukning kan i dag erstattes med automatik. I visse tilfælde er det endda helt nødvendigt med motoriseret åbne-lukke-mekanisme, fordi de er så store eller sidder så højt oppe at man ikke kan åbne dem manuelt.

 

 

 

 

Tips til brug af skodder

Du kan naturligvis ikke holde skodderne lukket hele sommeren. Når solen endelig er fremme skal den jo også nydes. Brug i stedet en smartere skoddestrategi, så du får størst mulig glæde af både dine skodder og den dejlige sommersol.

Luk skodderne inden du tager på arbejde, på dem måde får du ikke den skrappe middagssol ind i stuen, og den vil stadig være relativt kølig når du kommer hjem og slår døren og skodderne op.

Luk i det hele taget skodderne når du ikke er hjemme på varme dage.

Hvis du er hjemme, så overvej at lukke skodderne på timerne mellem 12 og 14. Disse varme timer er i høj grad med til at varme huset op, og lukkede skodder kan virkelig hjælpe på varmen.

Luk skodderne i de rum og ved de vinduer hvor solen kommer ind. Der er ingen grund til at lukke hele huset til, hvis det kun er to af vinduerne der bliver berørt af solen. Ved kun at lukke de udsatte vinduer undgår du, at dit hus bliver en mørk grotte.

Nogle kombinationer af vinduer og skodder lader vinduet være åbent, mens skodderne er lukkede og låst. Hvis du har den mulighed, så kan du få masser af luft ind i løbet af natten, uden at lukke helt op for alt hvad der kunne komme ind udefra. Afhængigt af, hvor du bor kan det være en meget praktisk mulighed at have. Ærgerligt at vågne op med en indbrudstyv eller en hare i stuen.

Om vinteren bør du lade skodderne stå åbne hele tiden. Solen står lavt er mens den er fremme er det bare om at få den til at skinne ind gennem ruderne. Hvis solen varmer dit hus, så behøver radiatoren ikke arbejde så hårdt.

 

Mange af disse ting kan fuldstændig automatiseres med et avanceret skoddesystem.

 

 

Her kan du købe skodder og anden solafskærmning:

 

About Jacob